N O S S F L O D A

Spelmansminnen 

På denna sida skriver jag om mitt musikliv och de kompisar jag har spelat med genom åren. 

 

Vimmerbytiden 

2022-05-23

Nu gör jag ett stort hopp framåt i tiden.

I februari 2006 gick flyttlasset till Skälshult i Vimmerby kommun. Efter några år, närmare bestämt 2010, blev det ett besök på dragspelsstämman i Vimmerby. Resultatet av det blev till ett medlemskap i Vimmerby dragspelsklubb.

Till en början höll jag mig i bakgrunden för att bekanta mig med både låtar och gubbar. Efter att jag blivit varm i kläderna blev jag mer och mer en frontfigur för klubben, där jag tillslut på ett årsmöte blev vald till spelledare.

Under tiden jag var med i klubben hade undertecknad och Bert Hermansson dragspelskurser i klubbens regi genom ABF år 2011.

Fram till dess var jag pianodragspelare helt och hållet, men vid ett tillfälle skulle en bekant till Bert sälja ett knappdragspel. Bert frågade mig om jag ville värdera spelet, så jag tog hem det och började testa tonenerna i bas och diskant. Plötsligt började jag att spela på det med lite enkla melodier och upptäckte att jag kunde spela på knappdragspel, vilket jag under alla år hade sett som en näst intill omöjlighet för min del.

Intresset för pianodragspel hade minskat betydligt och jag var nära att sluta spela av ren tristess, men upptäckten av att jag kunde börja spela knappdragspel gjorde att jag fick en nytändning och bestämde mig för att lära mig spela ordentligt på just knappdragspel.

Jag har alltid haft väldigt lätt för att lära mig nya saker och det här blev en ny utmaning och det tackade jag Bert Hermansson för flera gånger. Bert och jag övade tillsammans många gånger och till slut spelade vi offentligt under namnet "Knappdraget".

Att spela tillsammans med Bert Hermansson blev bland det bästa och roligaste i mitt musikliv, men tyvärr varade det inte så länge med anledning av att Bert drabbades av cancer som gjorde att han lämnade jordelivet.

Jag saknar Bert, både som person och att spela med honom, för vi hade alltid roligt och trevligt i varandras sällskap.

Sov i ro Bert Hermansson, saknaden är enormt stor.

Bilden är tagen vid en spelning för "di gamle" på äldreboendet Granen i Vimmerby.